Infraestructures

medi ambient

contaminació

Borrassà, pioner en depuració de nitrats a l’aigua

Entra en funcionament la primera planta de Catalunya d’electrodesnitrificació

Després d’una fase de proves la instal·lació tractarà tota l’aigua de consum del municipi

La planta que ha entrat en servei a Borrassà es basa en una patent desenvolupada per l’empresa Hydrokemós, de Torelló, i en la tecnologia d’electrodesnitrificació: mitjançant corrent i un tractament electroquímic, els nitrats presents a l’aigua es transformen en un 100% en gasos (nitrogen i oxigen), sense generar cap mena de residus. En el cas de Borrassà, l’aigua que proveeix avui l’Ajuntament no és potable perquè té una concentració de nitrats d’uns 63 ppm (el màxim admès segons l’Organització Mundial de la Salut és de 50 ppm). Hydrokemós rebaixa aquest index a uns 45 ppm. La planta tractarà 100 m³/dia d’aigua, tota l’aigua de consum del municipi.

La instal·lació funciona des de fa un mes, però l’aigua no es consumeix encara i la planta només es connectarà a la xarxa quan hagin passat quatre mesos. Durant aquesta fase, els serveis de l’Institut Català d’Investigació de l’Aigua (ICRA) i Dipsalut faran unes anàlisis constants de l’aigua tractada per garantir el bon funcionament de la instal·lació. Amb tot, Ruth Canicio, directora d’Hydrokemós, va explicar ahir en la presentació de la instal·lació que prèviament ja es van fer proves satisfactòries durant sis mesos, que el primer mes de funcionament també confirma. El cost de la planta és de 200.000 euros, finançats en un 70% per Europa i en un 30% per l’organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona. L’Ajuntament s’ha fet càrrec de les obres i connexions elèctriques. Tot i la millora que aquesta planta pionera suposarà per Borrassà i la possibilitat d’aplicar el model a altres municipis, tant l’alcalde –i president del Consell Comarcal–, Ferran Roquer, com el director de Dipsalut, Josep Maria Corominas, van subratllar que en cap cas cal pretendre que aquesta tecnologia resolgui el problema de fons: la contaminació amb nitrats de les capes freàtiques causada per l’excés d’abocaments de purins procedents del sector ramader. “A la llarga, la solució només existirà si s’actua en l’origen del problema, amb el control dels purins”, conclou Ferran Roquer.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.