Societat

Societat

Besalú, poble de David

La fira Besalú Ciutat Jueva, que continua avui, posa l’accent a explicar la petjada d’aquella comunitat a la vila medieval

Una visita guiada i teatralitzada discorre pels indrets més emblemàtics i culmina al cèlebre micvé

Hi ha fires temàtiques que miren de posar l’accent en el vessant cultural i divulgatiu, més que en el mercat. Una d’aquestes és Besalú Ciutat Jueva, que, si bé té moltes parades de productes artesanals, es caracteritza sobretot per les propostes que miren de difondre, amb rigor, aspectes de la cultura jueva en general i, en concret, del passat jueu de la vila. Ahir i avui, se’n celebra l’edició d’enguany.

La petjada jueva es toca inevitablement en l a majoria de les visites guiades que, al llarg de l’any, organitza l’oficina de turisme besaluenca, però, lògicament, és aquests dies quan es programa l’itinerari més rellevant. Apuntats a la visita d’ahir al matí, va ser una experiència –bona– de poc més d’una hora de durada. Avui, la tornen a fer, a les 11.30 h i les 16.30 h, amb sortida a l’oficina de turisme del pont vell. L’itinerari el dirigeix la guia France Segur, que ens mena pel barri vell, especialment pel recinte de l’antic call. Fem diverses parades en què la France parla de les èpoques bones i dolentes que va viure la comunitat jueva a Besalú, que va tenir el moment àlgid en el segle XIV, de les seves tradicions vinculades amb el naixement, el casament, la mort... En alguns indrets, intervé una actriu o un actor per il·lustrar la narració. El més aplaudit d’ahir al matí va ser un jueu enfadat amb els cristians perquè el tracten malament i, a sobre, els ha de deixar diners. L’itinerari culmina amb la joia del llegat del poble de David a Besalú, el micvé, els banys, de què queden poquíssim a Europa. “A Girona n’hi ha un, però no està tan ben conservat com aquest”, aclareix la guia.

Mentre completàvem la ruta, a l’antic hospital de Sant Julià inauguraven l’exposició Mauthausen. Crònica gràfica, un impactant recull de fotografies en blanc i negre procedents de l’associació Amical Mauthausen, dipositades al Museu d’Història de Catalunya. A l’acte va assistir Dory Sontheimer, una dona que, ja de gran, va descobrir que avantpassats seus havien mort en camps de concentració nazis, una història sobre què TV3 en va emetre fa poc un reportatge. El codirector d’aquell documental, Carles Canet, també hi va assistir.

El programa d’ahir es completava amb la presentació del llibre del poeta i hebraista Manuel Forcano 50 indrets jueus a l’edat mitjana (Cossetània), en què Besalú és un dels protagonistes, un concert del Col·lectiu Brossa i el cor Aglepta i un tast de dolços jueus elaborats a partir de receptes de Jaume Fàbrega. Per avui, a més de les visites guiades, hi ha previst un taller infantil, la presentació d’una auca feta per escolars i un tast de vins dirigit per Salvador Garcia-Arbós.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.