cultura

Fenòmens editorials km. 0, entre el groc i el negre

El recull ‘Assassins del Camp’ i l’assaig ‘Hereus de Tàrraco’, entre els llibres locals més venuts a Tarragona

A Lleida triomfen les novel·les de gènere negre de Montse Sanjuan i Marta Alòs

Tot el país es va inundar ahir més que mai de groc, però també de negre. Així ho demostra l’èxit, a escala local, d’alguns llibres de gènere negre, que van rivalitzar en els seus respectius àmbits territorials amb els supervendes nacionals. A Tarragona, per exemple, va destacar Assassins del Camp, un recull de relats curts de gènere negre a càrrec de quinze autors del Camp de Tarragona, al costat d’altres fenòmens editorials km. 0, com ara l’assaig Hereus de Tàrraco. Tarragona, patrimoni mundial, escrit per Joaquín Ruiz de Arbulo, Ricardo Mar, José Alejandro Beltrán-Caballero i Ferran Gris.

Els lectors tarragonins també han apostat per títols com ara Tarragonès. 17 excursions a peu, de Xavier Martorell, i Els 14 vuitmils d’Òscar Cadiach i Puig, de Francesc Joan. El recentment desaparegut Jordi Tiñena també ha atret l’interès de molts compradors amb la seva darrera novel·la, Joc d’identitats. A les Terres de l’Ebre, els títols locals més venuts han estat el recopilatori Lo Cançoner. De la Terra de l’Ebre, de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries; Darrere els seus talons, de la xertolina Francesca Aliern, i Ebre, relats d’una batalla, de diversos autors.

A Lleida, els llibres d’autors locals més venuts han estat Al mateix riu d’Heràclit , de Pep Coll, i també Anna Grimm. Memòria mortal, de Montse Sanjuan, i Ulls maragda, de Marta Alòs, dues novel·les del gènere negre publicades per Pagès Editors. Sixena: la croada de la memòria, de Francesc Canosa, i alguns llibres relacionats amb l’1-O també s’han situat entre els més venuts d’autors locals. En algunes llibreries lleidatanes s’ha esgotat el llibre Per la llibertat, escrit per Susanna Barreda i Txell Bonet, les dones de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, respectivament.

A les comarques gironines, a més d’autors transfronterers com ara els garrotxins Martí Gironell i Gaspar Hernàndez, també van sobresortir entre els llibres més demanats de la diada Jo soc aquell que va matar Franco, de l’autor nord-català Joan-Lluís Lluís –com Gironell i Hernàndez, vinculat des de fa anys a aquest diari– i Ciutat d’aigua, de Josep Pastells. El fenomen del Girona FC també s’ha notat a les llibreries, on els aficionats al futbol han triat especialment dos títols: Un equip, una afició i una ciutat de primera, d’Albert Bassas, i Girona FC. Camí cap a primera, del fotògraf Eddy Kelele.

A la Catalunya Central han destacat també obres d’autors locals com ara el poemari Un arbre molt alt, de Jaume Coll, i el còmic Lola Vendetta ¿Qué pacha, mamá?, de la igualadina Raquel Riba.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.