Educació

La selectivitat es farà entre el 22 de juny i el 10 de juliol

El Ministeri d’Educació i les comunitats autònomes van decidir ahir retardar la prova d’accés a la universitat

No s’ha pres cap acord sobre el curs escolar, en suspens per ara fins a l’11 d’abril

La prova d’accés a la universitat (PAU), que havien de fer uns 217.000 alumnes entre el 9 i l’11 de juny, es retardarà i es farà entre el 22 de juny i el 10 de juliol la convocatòria ordinària i abans del 10 de setembre l’extraordinària. Aquesta és la forquilla que ahir van acordar el Ministeri d’Educació i Formació Professional i el d’Universitats i els consellers d’Educació de les comunitats autònomes en la conferència sectorial d’educació presidida per la ministra Isabel Celaá. El calendari es podria encara endarrerir més per motius de salut pública. A la conferència no es va decidir, en canvi, res pel que fa al curs escolar, que continua en suspens almenys fins a l’11 d’abril coincidint amb l’estat d’alarma decretat per l’Estat espanyol.

Ara s’haurà d’establir la data en què es farà a Catalunya, i la previsió és que es decideixi la setmana vinent. Es farà en la Comissió d’Accés i Afers Estudiantils del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), on es troben el govern, les universitats i els representants d’alumnes. Una decisió, doncs, que serà col·legiada. En aquesta reunió s’acordarà també una flexibilització en el model d’examen. El CIC recorda que l’alumnat de segon de batxillerat ja ha complert tres quartes parts del curs. A la conferència es va acordar que el nou model de prova inclourà tot el temari, però cada estudiant “podrà seleccionar un nombre de preguntes per bloc de composició àmplia” per garantir que tractaran sobre continguts que hagin treballat. L’objectiu és garantir l’accés a la universitat de forma igualitària i que l’alumnat no es vegi perjudicat per no haver treballat continguts d’alguna matèria.

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, va dir a Catalunya Ràdio que “els alumnes han d’estar tranquils”. Hi haurà modificacions perquè “el curs l’acabarem, però d’una manera molt diferent de la d’un curs normal”, i per això la prova “tindrà molta més optativitat” i “no exigirem a cap alumne que respongui una qüestió que no ha fet” respecte del temari.

L’acord a què van arribar ahir els ministeris i les comunitats estableix que les notes es publicaran abans del 17 de juliol per a la convocatòria ordinària i del 18 de setembre per a l’extraordinària. L’assignació de places no es podrà fer abans del 25 de setembre. L’ajornament de les proves podria fer endarrerir els terminis de la matrícula universitària, que acostumen a ser a mitjans de juliol.

El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans va valorar que l’ajornament de les proves perjudica els estudiants que han de treballar a l’estiu i va demanar que es garanteixin beques salari i que es concreti el temari perquè es pugui preparar a les classes de segon de batxillerat.

El ministeri va proposar als consellers d’Educació que cancel·lin les proves d’avaluació diagnòstica que es fan a tercer i sisè de primària i a quart d’ESO. A més, a la conferència es van aprovar les mesures que es van acordar dimarts a la Comissió d’FP per flexibilitzar les pràctiques als centres de treball perquè els alumnes de formació professional superin el curs.

LA FRASE

No exigirem a cap alumne que respongui una qüestió que no ha fet
Josep Bargalló
Conseller d’educació

La concertada demana recursos

Rosa M. Bravo

Les entitats que representen l’escola concertada han demanat per carta al president de la Generalitat, Quim Torra, que se’ls apliquin les mateixes mesures que es preveuen aplicar a la pública per fer front a les conseqüències de l’epidèmia. Han fet la demanda sobretot per al personal d’administració i serveis i vetlladors, després que el govern garantís el pagament dels serveis encara que no existeixi prestació per als prestataris amb contracte amb l’administració i fer-se càrrec de les despeses salarials del personal adscrit. Les entitats veuen “molt lloable” la mesura però assenyalen que els centres concertats, que també formen part del servei d’educació de Catalunya, “estan en la mateixa situació que els públics” davant la crisi.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.