Música

Festival republicà amb reina

El Black Music, que defensa la paritat, la formació i altres valors republicans, dedica la 18a edició a la reina Aretha

“Al Black Music Festival som republicans, i és clar que sí! Divuit edicions de republicanisme actiu, divuit anys defensant, a la nostra manera, aquests valors. Però també teníem la nostra reina: Aretha Franklin. La més gran, l’única, la més poderosa, la més autèntica de totes.” Així comença el text de presentació de la 18a edició del Black Music Festival, presentada ahir al matí a la Diputació de Girona: l’edició de la “majoria d’edat” dedicada, per tant, a la reina Aretha (1942-2018), que com s’havia anunciat rebrà un gran homenatge gironí, a càrrec de la Black Music Big Band i uns quants convidats –mig centenar de músics a l’escenari–, amb tanta demanda d’entrades que s’ha hagut de traslladar aquest concert de la sala de cambra a la sala gran de l’Auditori, la Montsalvatge.

Música als barris

El director del festival, Pau Marquès, va subratllar que la Black Music Big Band –i la seva versió júnior, amb nois i noies de 9 a 14 anys– és un dels grans projectes del festival, pel seu component formatiu i integrador: valors republicans que se sumen a altres que fomenta el Black Music com ara la paritat de gènere a la seva programació o la descentralització urbana: en aquesta edició, ha programat concerts i activitats en 8 barris diferents de Girona. Els alcaldes de Salt i Girona i el vicepresident de la Diputació Albert Piñeira van donar suport al festival per defensar aquests valors i apostar també per les produccions pròpies i el talent de proximitat. En total, el 18è Black Music ha programat 22 propostes, a càrrec de 28 artistes –9 gironins, 11 de la resta de Catalunya, 8 estatals i estrangers– en 8 localitats diferents, sobretot Girona i Salt, però també Bescanó, Fornells de la Selva, Torroella de Montgrí, Barcelona, Reus i Perpinyà, on per primera vegada el festival portarà una banda gironina: Bigblack Rhino.

Ja s’havien anunciat els concerts de pagament –Postmodern Jukebox, Vintage Trouble, els francesos Deluxe, Morgan, Ramon Mirabet o La Casa Azul–, però per ahir encara van quedar algunes sorpreses, com ara la batalla de discjòqueis La Black Music que ens va parir, que enfrontarà “dues entitats molt potents del món de la cultura popular i associativa a les comarques gironines”. Una de les contrincants serà la colla castellera Marrecs de Salt i queda per concretar el seu oponent. El festival col·labora amb entitats com ara Rise Up Associació Reggae Girona, Òmnium Gironès i l’associació Heal en l’organització de dues jornades dedicades als sons jamaicans i el hip-hop, al Park d’en Pitus de Domeny i el parc Central, adreçades especialment al públic juvenil. I tornarà a ser una gran festa el pícnic al parc del Migdia, amb les actuacions d’Orelles de Xocolata, la Black Music Big Band i The Gramophone Allstars Big Band.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.