Urbanisme

Nova cara per al Firal d'Olot

L'equip que lidera l'arquitecte olotí Xevi Bayona redactarà el projecte definitiu

El resultat de la consulta popular ha estat decisiu

Si no hi ha entrebancs, s'inaugurarà el juny del 2018

La votació popular ha estat clau a l'hora de decidir que la proposta Teixir, cosir i vestir, de l'equip d'arquitectes Xevi Bayona XAA Arquitectura - Bach Arquitectes - Lluís Paumé, és l'escollida per al nou Firal d'Olot. Ha obtingut 36,67 punts dels vots (2.316), que juntament amb la puntuació dels requeriments tècnics, econòmics i de lliurament del projecte (10 punts), i els del jurat que incorporava les aportacions d'un procés participatiu (40,23 punts), sumen 86,90 punts dels 100 que es podien atorgar a cada equip.

La proposta 101 plàtans, de Forgas Arquitectes, ha obtingut 956 vots (15,14 punts), 35,93 punts del jurat i 10 dels criteris tècnics i econòmics, amb un total de 61,07 punts. I Un Tossol i dos Triais, de Birulés Cabré Romans Arquitectes - Pau Sabata - CREArquitectura, ha obtingut un total de 53,92 punts, 7,82 dels 494 vots populars, 36,10 del jurat i els 10 de l'apartat de criteris.

Els participants en la consulta, doncs, han repartit 45 punts del total dels 100 que hi havia per repartir; 45 més han estat responsabilitat de la comissió tècnica i els 10 restants s'han atorgat a l'equip que ha presentat una millor oferta atenent a criteris tècnics, econòmics i de lliurament, quant a la redacció del projecte.

Les dades les va fer públiques ahir l'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas, un quart d'hora després de tancar, a les vuit del vespre, set dies de votació –només per internet–. Ell mateix va afirmar que la participació no ha estat l'esperada, perquè han votat el 12,9% dels 29.175 olotins de més de 16 anys que hi ha al cens municipal que hi estaven cridats. Això no obstant, ha matisat que els experts afirmen que és una participació positiva i que, en tot cas, ha estat decisiva a l'hora d'escollir el projecte guanyador.

Corominas ha explicat que, abans de final d'any, el govern local adjudicarà la redacció del projecte i l'equip guanyador tindrà quatre mesos per presentar el projecte definitiu i la valoració de les obres –s'estima d'entre 3,5 i 4 milions d'euros– i després convocarà el concurs per a l'obra. La previsió és que s'iniciï el juny del 2017. S'intentarà que sigui compatible amb l'activitat social d'aquest espai.

Participació

Un projecte amb vint-i-un equips aspirants

Un total de vint-i-un equips d'arquitectura van aspirar inicialment a fer-se càrrec de la redacció del projecte d'urbanització del passeig d'en Blay d'Olot, el Firal. Un jurat en va fer una primera tria de deu –tots van obtenir una gratificació econòmica de 1.000 euros– i els tres més ben puntuats d'aquests deu són els que finalment han ampliat les seves propostes de nou Firal que finalment s'han sotmès a votació popular. Pel fet de ser finalistes, van obtenir 3.000 euros més de premi. A tots se'ls va demanar que descriguessin la seva idea del nou Firal, un pressupost aproximat i flexibilitat per incorporar les aportacions del procés de participació ciutadana en un màxim de set folis i tres petits plànols, a part d'acreditar la solvència tècnica en obra pública que haguessin realitzat.

Història

Un espai que es va configurar al segle XVIII

La història del Firal es va iniciar al segle XVI, quan la plaça Major es va fer petita per al mercat i per a la fira del bestiar. L'Ajuntament va comprar els terrenys a uns particulars. La part nova del Firal es va generar el 1724 amb la compra per part de l'Ajuntament de les terres necessàries per ampliar aquest espai i permetre la bona alineació de les cases. Amb la intenció d'humanitzar-lo, es va treure l'escorxador i les forques on es penjaven els condemnats fins a l'any 1720. Convertir aquest espai en un passeig va ser una de les principals actuacions urbanístiques dutes a terme a Olot durant la primera meitat del segle XIX. El projecte era de l'enginyer Josep Masanés (1842) i les obres es van fer el 1848. Des del 1909 rep el nom de l'escultor olotí Miquel Blay.

La proposta

Dos passejos ben delimitats però també permeables

La proposta urbanística de l'equip que lidera l'arquitecte olotí Xevi Bayona preveu donar rellevància als dos espais principals, el Firal i el passeig veí del Firalet. Es tracta, segons aquesta proposta, de marcar-ne clarament els límits però, a la vegada, de fer-los permeables amb una intervenció entre un i altre espai. Aquesta tercera intervenció incorpora els requeriments d'ús fixats en el plec de criteris tècnics i d'aportacions del procés participatiu. Entre altres coses, tot plegat es concreta amb un sortidor d'aigua múltiple al capdamunt del passeig i amb espais de lleure i de jocs infantils entre el Firal i el Firalet i amb el manteniment de l'arbrat actual.

Inicis

La resolució del contracte inicial, clau del nou procés

Abans d'iniciar el procés que ha culminat amb l'elecció de l'equip redactor del projecte, l'Ajuntament d'Olot va haver de resoldre el contracte que tenia RCR Arquitectes, redactors del projecte inicial del Firal i del seu entorn. Al final van arribar a un acord i, en aquell moment, l'alcalde va declarar que entendria que els responsables d'aquest equip d'arquitectes poguessin estar enfadats. Fins i tot va arribar a afirmar que ell, en el seu lloc, ho estaria. No obstant això, va justificar la decisió de l'equip de govern per qüestions jurídiques. “No podem adjudicar una obra amb un projecte fet fa deu anys, quan hi havia una altra legislació”, va manifestar l'alcalde.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.