cultura

‘Lope' viatja a Toronto

El film dirigit per Andrucha Waddington i produït per Edmon Roch i Jordi Gasull competirà al festival canadenc després de veure's fora de concurs a Venècia

La ‘première' es farà a Madrid, a la Gran Vía, l'1 de setembre, i el dia 2 s'estrenarà a Barcelona

La productora catalana Ikiru Films, dirigida per Edmon Roch, juntament amb la madrilenya El Toro Pictures, dirigida per Jordi Gasull, afronten un darrer quadrimestre d'any força intens. El film que aquestes dues empreses produeixen, juntament amb la brasilera Conspiraçao i Antena 3 Films, ha estat seleccionada per ser exhibida al Festival de Venècia –se celebrarà de l'1 a l'11 de setembre–, en la secció oficial, però fora de concurs. Lope, però, també ha estat seleccionada per participar en la secció oficial, però aquesta vegada a concurs, en el 35è Festival Internacional de Cinema de Toronto, que se celebrarà del 9 al 19 de setembre. Edmon Roch va explicar ahir que estan molt satisfets que Lope estigui “en dos grans festivals de tardor, un d'europeu i un altre d'americà, que no acostumen a coincidir” en la seva línia de programació. Roch afirma que això ve a reforçar la idea que aquesta producció no mira de ser historicista, sinó que es tracta d'un film d'aventures. És precisament per evitar que la mirada sobre l'època que es retrata fos universal, no tingués cap vici o idea preconcebuda sobre l'època, que els productors van triar per dirigir la pel·lícula el brasiler Andrucha Waddington.

La première de Lope es farà a Madrid, a la Gran Vía, l'1 de setembre; l'endemà s'estrenarà a Barcelona, i el dia 3 de setembre es farà l'estrena mundial. En el repartiment del film hi ha noms destacats del panorama cinematogràfic estatal, com Leonor Watling, Pilar López de Ayala, Juan Diego o Luis Tosar, a més de la gironina Carla Nieto, mentre que el protagonista és Alberto Amman, una proposta de les directores de càsting, Eva Leire i Yolanda Serrano, quan aquest encara no era conegut, i que es va incorporar al rodatge de Lope abans que li arribés el reconeixement del premi Goya a l'actor revelació pel seu treball a Celda 211.

‘Bruc', per Nadal

Ikiru Films es la productora majoritària, en associació amb TVC, de Bruc, una fabulació sobre la llegenda del timbaler del Bruc, amb direcció de Daniel Benmayor i amb Juanjo Ballesta en el paper del protagonista. El guió del film, rodat originalment en català i francès, és obra de Jordi Gasull (també és coautor del de Lope), amb Francisco Javier Amézcua. Roch compta que l'estrena de la pel·lícula, que ara es troba en la fase final de postproducció, treballant els efectes visuals, el muntatge i les mescles de so –es preveu deixar la pel·lícula tancada al setembre–, es faci a Catalunya pels volts de Nadal.

Un altre dels projectes que Roch té entre mans, i que està previst que vegi la llum a finals de setembre, és l'edició en DVD de l'aclamat documental Garbo, l'home que va salvar el món, amb què Roch va guanyar el Goya al millor film documental i els premis Gaudí al millor documental i al millor guió. Roch explica que el DVD, la producció del qual “està molt avançada”, serà una edició feta amb molta cura, que inclou 4 hores de material extra en què es posa l'accent en el vessant humà de Garbo, més que en el seu vessant d'espia, que és el que presenta el film. El material extra és, majoritàriament, entrevistes d'interès amb gent de l'entorn de Garbo, que hi van tenir relació o que han estudiat el cas, a més de documents i material d'arxiu de l'època, part del qual inèdit, a més d'una entrevista que Josep Maria Espinàs va realitzar a l'espia el 1984 per a TVC. Curiosament, a la manca absoluta de promoció del film –escrit i dirigit per Roch– a TVC, que és un dels productors, cal afegir-hi el despropòsit de Catalan Films, que en el seu web, en la fitxa del film, hi té penjat el tràiler de la versió castellana, malgrat que existeix la catalana.

Tadeo Jones, animació en 3D

Ikiru i El Toro estan immersos en un altre projecte que es troba en l'equador del procés de producció, un llargmetratge d'animació en 3D que té com a protagonista l'explorador Tadeo Jones, una mena d'alter ego d'Indiana Jones. Tadeo Jones va néixer de la mà d'Enrique Gato el 2002. Després de passar un temps en un calaix, Gato va recuperar aquest personatge, que parodiava el que interpretava Harrison Ford al cinema, i en va fer un curtmetratge d'animació, Tadeo Jones, amb el qual va guanyar més d'una seixantena de premis estatals i internacionals, entre els quals el Goya al millor curt d'animació del 2006. Posteriorment va veure la llum una nova entrega de les aventures de Jones, en format de curtmetratge, Tadeo Jones y el sótano maldito. Ja llavors el personatge havia cridat l'atenció de Roch i Gasull, que van prendre el determini de produir un film en 3D. La producció del film s'acabarà a finals d'estiu de l'any que ve i està previst estrenar-lo pels volts del Nadal del 2011. El guió ja està acabat i fins i tot ja s'han gravat els diàlegs en anglès, que serà la versió original, per part d'actors de teatre i cinema angloparlants, per tal de disposar d'una projecció internacional. S'ha ocupat de fer-ne la selecció Karen Lindsay-Stewart, responsable de càsting de la saga de Harry Potter i professora d'aquest àmbit d'Emon Roch quan aquest estudiava a Londres.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.