Medi ambient

La presència de fàrmacs als rius pujarà del 65%

Científics de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA) i de l’IHE Delft Institute for Water Education holandès pronostiquen que la presència de productes farmacèutics a l’aigua dels rius i llacs podria augmentar del 65% fins al 2050 si no es prenen mesures per evitar-ho.

Aquest és el panorama que preveu un nou model matemàtic que han desenvolupat per determinar, tenint en compte els diferents escenaris de canvi climàtic i de creixement de la població, la dilució actual i futura de productes farmacèutics a la xarxa fluvial. L’algoritme s’ha desenvolupat a partir de les bases de dades de consum de diclofenac, un medicament antiinflamatori comú, però es pot fer servir per a altres compostos.

L’ús dels productes farmacèutics en humans i animals provoca una alta concentració en aigües residuals, perquè normalment no es tracten a les depuradores, de manera que acaben fluint cap a rius i llacs. Algunes d’aquestes deixalles farmacèutiques causen greus amenaces als ecosistemes d’aigua dolça i han estat identificades com a contaminants emergents preocupants per agències governamentals com la Unió Europea i l’Agència de Protecció Ambiental dels EUA, d’això que els experts recomanin controlar-ne el consum i millorar la tecnologia de depuració de l’aigua.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.