ENRIC EZQUERRA

DIRECTOR GENERAL DE CONDIS

«La caiguda del sector immobiliari està afavorint l'expansió»

El director general de Condis explica que la cadena promou una «compra intel·ligent» on juguen un paper clau els productes propis

Quin és el secret per fer d'una empresa familiar un negoci d'èxit?
–«L'èxit ha estat haver construït una empresa familiar professionalitzada. Tenim tot el bo de les empreses familiars: el coneixement del negoci, l'empenta, la reinversió constant dels beneficis..., combinat amb allò que és propi de la professionalització: el control de les operacions, la formalització de l'estratègia, la presa de decisions en moments clau i la construcció d'un projecte de futur més enllà de les persones.»
–Deuen estar contents amb el resultat del 2008, tot i la crisi creixen.
–«Estem en un sector, el de l'alimentació, que és el menys afectat per la crisi. Ara bé, durant l'època de bonança, el sector havia crescut entre un 5 i un 8%. Ara estem en xifres positives pel que fa a volum, un 2,5%, però pel que fa a valor el sector caurà un 1,5%. Nosaltres haurem crescut un 1%; són dades molt bones.»
–No paren d'expandir-se.
–«És un moment de moltes oportunitats. El cost del producte immobiliari havia frenat els últims anys l'expansió, però la caiguda del sector està afavorint-la perquè ens permet accedir a bones situacions a bons preus.»
–Confiar en els franquiciats com a via d'expansió no és un risc per a la qualitat?
–«Som molt estrictes amb les incorporacions. Només els més ben preparats, els més professionals, i que disposen de bones ubicacions s'incorporen a Condis. Això, i el fet de tenir molt clares les polítiques ens dóna el control.»
–El pes de la companyia és a Catalunya, pot canviar per l'expansió a Madrid?
–«No tenim aquests objectius. Si no hi ha una oportunitat molt gran a Madrid no creixerem molt a fora de Catalunya.»
–Què fa que un consumidor triï Condis?
–«La proximitat. Intentem distingir-nos per promoure una compra intel·ligent: oferint uns bons productes frescos, qualitat a preu ajustat, una bona marca pròpia...»
–La seva marca blanca té molt bona acceptació, fins i tot la venen a d'altres empreses.
–«Nosaltres preferim parlar de marca de distribució, més que de marca blanca. És una marca que és present a totes les categories i això fa que es presenti de manera homogènia als consumidors: que en valoren el preu i també la relació qualitat-preu. Abans, els consumidors triaven els productes en funció del preu de la marca líder i ara és al revés, les decisions de compra es prenen a partir del preu de la marca de distribució. Nosaltres donem qualitat a un preu assequible.»
–El consumidor es guia només pel preu?
–«Hi ha molts tipus de consumidors. Un 15-20% s'identifiquin amb els que sempre van a buscar l'opció més barata. Per contra, n'hi ha que són fidels a unes marques, però la gran majoria són intel·ligents: valoren categoria per categoria si trien el preu més barat, la marca líder o la de distribució.»
–Hi haurà concentració en el seu sector?
–«El punt de partida és diferent al de les caixes d'estalvis: allà, durant quinze anys no hi ha hagut cap integració; en canvi, al món dels supermercats ja hi ha hagut processos de concentració i fusions; ha estat una constant. Hi pot haver algun moviment, però no serà gaire important.»

K

La versió extensa a

www.elpunt.cat

–Preveuen aquesta opció?
–«Ja n'hem fet alguna. Estem en una posició clarament compradora, estem al cas del que passi.»
–La competència pressiona molt: Mercadona, Dia...
–«Fins ara tothom podia créixer sense gaires esforços, per la bonança econòmica i pel creixement de la població. Ara el mercat no creix. Hi ha marques que han basat el creixement en els consumidors que només es mouen pel preu, però aquests són els que més pateixen la crisi i, per tant, redueixen el seu consum. Són els més infidels. La lluita per aquests consumidors no condueix a res.»
–Van ser pioners de la venda en línia, però només la fan servir un 1% dels seus clients. Estan decebuts?
–«Ha plogut molt des del 2000. Hi ha un grup de clients molt fidel a la fórmula, però el nombre d'aquests clients és petit. No ha funcionat com s'esperava perquè hi ha molts establiments molt a prop dels ciutadans, no els cal fer la compra per internet. A més, és una opció que té uns costos molt alts de distribució i, per tant, el client ha de pagar una part del servei a domicili.»
–Condis ha optat per bosses 100% degradables i Carrefour les elimina, qui ho fa millor?
–«Tothom fa el que li sembla. Tenim molt clares les polítiques mediambientals. Vam ser els primers que vam treure al mercat una bossa que era 100% biodegradable, que dura com a molt uns divuit mesos. La bossa compleix una funció, si la traiem haurem d'oferir una altra cosa. El que també fem és fomentar la racionalitat de l'ús de les bosses i recompensar aquells clients que no n'agafin cap.»
–Estarien disposats a fer pagar per fer servir les bosses?
–«No entra dins les nostres opcions. Estem en una fase de sensibilització, per això vam signar el ‘pacte per la bossa' amb l'Agència Catalana de Residus.»
–El programa Ordenatas per al cole continua funcionant igual de bé que fa deu anys?
–«Sí. Ara estem, però, en una etapa de reflexió per veure quin és el pròxim pla de responsabilitat social corporativa que hem de posar en marxa. En deu anys el món ha canviat en molts aspectes.»
el qüestionari

Mantenir l'empenta

–Què pensa sobre les consultes per la independència?
–«Des d'un punt de vista econòmic, hi ha moltes altres coses que són prioritàries. La classe política té molts altres deures per fer.»
–Madrid és més competitiu que Barcelona?
–«Depèn. Barcelona té uns certs dèficits d'infraestructures que Madrid no té, però empresarialment Catalunya és tant o més competitiva que Madrid. Falten mecanismes perquè no es perdi l'empenta.»
–Què passarà amb l'Estatut?
–«Estem en un camí amb no gaires bones sortides.»

–Quin és el principal repte de futur del país?
–«Tornar a ser la punta de llança de l'economia a Espanya i Europa.»
el perfil

Una ràpida carrera

Enric Ezquerra i Costa va néixer a Barcelona fa 42 anys. És llicenciat en dret, diplomat en ciències empresarials i PH per l'escola IESE. En acabar el seu procés formatiu es va incorporar a Condis Supermercats, concretament a l'àrea d'assessoria jurídica. A partir d'aquí va encetar un procés que el va portar a anar assumint més responsabilitats dins de l'empresa fins que el 1998 arriba a la direcció general. El procés fins a arribar al càrrec de més responsabilitat executiva de Condis Supermercats va ser relativament ràpid, el 1990 entra a formar part de la companyia i quatre anys més tard ja s'integra al comitè general. L'any 1996 li encomanen la sotsdirecció general i només dos anys més tard ja el nomenen director general.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.