L'èxit de la senzillesa

Omnia Molecular és una empresa innovadora de biotecnologia que ha trobat un revolucionari sistema per fer antibiòtics

Els antibiòtics són fonamentals en la lluita contra les infeccions. Sense les penicil·lines, per esmentar un exemple, milions de persones haurien mort a causa de les infeccions bacterianes. Malgrat aquesta importància, la fabricació d'antibiòtics ha anat disminuint en els últims vint anys per causes múltiples: la pèrdua de patents, que ha permès l'entrada al mercat dels antibiòtics genèrics a molt baix preu, cosa que ha comportat davallades milionàries en els ingressos de les farmacèutiques; els bacteris, que s'han fet resistents i molts antibiòtics han deixat de ser efectius; el cost per identificar un candidat a antibiòtic, que és d'uns dotze milions d'euros, i el procés de trobar-ne un d'efectiu, que és excessivament llarg, entre set i dotze anys. En aquest context neix l'empresa de biotecnologia Omnia Molecular, disposada a aprofitar les mancances del mercat. L'objectiu de la companyia és convertir-se en líder en el desenvolupament d'entitats químiques actives que es puguin aplicar a qualsevol patogen cel·lular. Actualment treballen en el desenvolupament de noves molècules per lluitar contra cinc infeccions humanes: l'Streptococcus pneumoniae (és un dels agents que causen la meningitis infantil), el Mycoplasma pneumoniae (és un bacteri que produeix una mena de pneumònia atípica que afecta menors de 40 anys), l'Helicobacter pilory (és el causant majoritari d'úlceres arreu del món i està associat al càncer d'estómac), l'Aspergillus fumigatus (un fong que produeix infecció pulmonar, al qual són especialment sensibles els pacients amb leucèmia o els trasplantats de medul·la espinal) i l'Acinetobacter baumannii (és un patogen que afecta sobretot gent gran, nens i pacients amb ferides obertes). La gran aportació d'Omnia Molecular és que ha desenvolupat una tecnologia única, patentada a tot el món, que retalla ostensiblement el temps necessari per fer nous antibiòtics i antifúngics (el doctor Ribas manifesta que només necessiten dos o tres anys) i, per tant, abarateix sensiblement el cost del procés (divideix el cost actual per deu). De moment, ja ha identificat els primers compostos amb potencial antibiòtic, així com els que tenen toxicitat potencial, i ha obert d'aquesta manera la porta a l'aplicació de la investigació en l'activitat empresarial.

La tecnologia l'estan desenvolupant en col·laboració amb la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats, l'Institut de Recerca Biomèdica i el Parc Científic de Barcelona. Omnia espera que els primers contractes arribin enguany, un cop acabada la fase de recerca i desenvolupament, en un mercat sense competència.

LES DADES

Any de fundació
2005 (les activitats pròpiament dites van començar l'any 2007)
Adreça de la seu corporativa
Parc Científic de Barcelona Edifici Hèlix C/ Baldiri Reixac, 15 08028 Barcelona
Principals directius
Lluís Ribas, de Pouplana, CEO
Mercedes Fabra, coordinadora de biologia
Òscar Rey, coordinador de química
Maurici Torra, administració i finances
Plantilla
Nou treballadors
Àrees de mercat
R+D per descobrir nous antiinfecciosos (antibiòtics i antifúngics)
Superfície que ocupa la fàbrica principal
Laboratori: 66,2 metres quadrats
Oficines: 42 metres quadrats
Principals productes
En fase de desenvolupament
Pàgina web
www.omniamol.com

LA HISTÒRIA

La gènesi, als Estats Units.
El projecte d'Omnia Molecular es va gestar als Estats Units. Lluís Ribas exercia de professor a l'Institut Scripps de San Diego, on va arribar procedent de l'Institut Tecnològic de Massachusetts, on va investigar durant cinc anys. El 2002 es va adonar que hi havia un sistema més ràpid i millor per fabricar antibiòtics. Va ser aleshores quan va decidir tornar a Europa, on les condicions per a la investigació havien millorat considerablement. El doctor Ribas va guanyar una plaça d'investigador funcionari a França i una altra a la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA), el cos d'investigadors de la Generalitat. Va renunciar a la plaça francesa i es va traslladar a Barcelona. El 2003 va començar a moure fils per crear l'empresa, que va constituir el 2005 amb dos socis més: Eugeni Roura i Joan Gargallo, que van aportar solidesa al projecte i capacitat de gestió. Entre el 2005 i el 2007 es van preocupar de negociar els contractes de transferència de propietat intel·lectual i van cercar els primers recursos per engegar l'empresa. El 2007 va entrar en l'accionariat «La Caixa». mitjançant la seva societat de capital de risc. La primera ronda de finançament es va tancar amb l'obtenció de 400.000 euros que van deixar l'empresa llesta per començar l'activitat.
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.